ALLA KAN ÄTA GODARE FISK HEMMA
SE UPP FÖR GIFTIGA FISKAR
Fisk har en självklar plats i många svenskars matliv och om vi äter rätt fisk är den inte bara god att äta, utan även nyttig och snäll mot miljön.
Men när det kommer till fisk från svenska vatten är risken stor att fisken bär på höga halter skadliga industrikemikalier – som förs över till den som äter fisken och lämnar inte kroppen under en hel livstid.
Därför har vi valt bort fiskar vi tror du inte vill äta – se vilka nedan.

VI HAR VALT BORT
SVENSK VILDLAX
Visste du att svensk vildlax är förbjuden att säljas i övriga EU-länder pga för höga halter PCB och dioxiner?
PCB och dioxiner kan påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer.
Gifthalterna omfattar all svensk vildlax från hela Östersjön, älvarna och svenska sjöar – samt andra laxfiskar och feta fiskar som röding, sik och strömming.
(Livsmedelsverket 2024)

VI HAR VALT BORT
NORSK KONVENTIONELLT ODLAD LAX
Norsk konventionell (vanlig) laxodling är en het potatis.
Fodret till laxen leder till överfiske av småfisk i både Östersjön och längs Västafrikas kust.
Dessutom kan rymningar från odlingarna påverka vildlaxbeståndet negativt – och bekämpningen av laxlus innebär ofta användning av kemikalier som påverkar både omgivning och andra marina arter.
Fotot visar en laxodling utanför Bergen.

VI HAR VALT BORT
SVENSK INSJÖFISK
Fisk från svenska insjöar och Mälaren kan bära på höga halter kvicksilver, PCB, dioxiner och PFAS.
Medan feta fiskar binder PCB och dioxiner i fettet, bär magrare fiskar som gös och abborre på kvicksilver.
(Livsmedelsverket 2024)
Fotot visar en landbaserad fjällrödingsodling på Island.