TILLAGA GÖS
Gös är en vanlig matfisk med vitt fast kött som passar att både stekas eller ugnsbakas. I receptet smörsteker vi gösen.
RECEPT GÖS
Lättrimmad, smörstekt gösfilé med ugnsbakade morötter och vitvinssås med wasabi.

TILLAGA
GÖSFILÉ
- Strö salt runt hela filén och skär några snitt tvärs över skinnsidan – och låt stå svalt i ca 20 minuter.
- Stek skinnsidan ner i en lätt oljad stekpanna i ca 1 minut. Tillsätt en rejäl klick smör och ös smöret över filésidan.
- Tillaga gösen upp till 48-50 °C i innertemperatur. Använd sticktermometer.

TILLAGA
MORÖTTER
- Förbered en kastrull med 1 l rapsolja (all smaklös olja funkar), 150 g smör, vitlök, timjan och citronskal.
- Lägg i morötterna och sjud i 5-10 minuter beroende på storlek.

TILLRED
VITVINSSÅS MED WASABI
- Koka upp en burk av hmis vitvinssås 210 ml i kastrull och ta ner värmen under koktemperatur.
- Tillsätt 2 msk smör och en klick wasabipasta/chunks eller riv i färsk wasabi.
- Stavmixa ihop och skumma upp såsen med stavmixer.