TILLAGA GÖS

Gös är en vanlig matfisk med vitt fast kött som passar att både stekas eller ugnsbakas. I receptet smörsteker vi gösen.

RECEPT GÖS

Lättrimmad, smörstekt gösfilé med ugnsbakade morötter och vitvinssås med wasabi.

TILLAGA

GÖSFILÉ

  1. Strö salt runt hela filén och skär några snitt tvärs över skinnsidan – och låt stå svalt i ca 20 minuter.

  2. Stek skinnsidan ner i en lätt oljad stekpanna i ca 1 minut. Tillsätt en rejäl klick smör och ös smöret över filésidan.

  3. Tillaga gösen upp till 48-50 °C i innertemperatur. Använd sticktermometer.

TILLAGA

MORÖTTER

  1. Förbered en kastrull med 1 l rapsolja (all smaklös olja funkar), 150 g smör, vitlök, timjan och citronskal.

  2. Lägg i morötterna och sjud i 5-10 minuter beroende på storlek.

TILLRED

VITVINSSÅS MED WASABI

  1. Koka upp en burk av hmis vitvinssås 210 ml i kastrull och ta ner värmen under koktemperatur.

  2. Tillsätt 2 msk smör och en klick wasabipasta/chunks eller riv i färsk wasabi.

  3. Stavmixa ihop och skumma upp såsen med stavmixer.