9/10 RECEPT GER TORR FISK
Glöm allt du lärt dig om att tillaga fisk och börja om med oss – nu sänker vi temperaturen.
1. Lättrimma fisk före tillagning
2. Ugnsbaka fisk i 80-100 °C
3. Ugnsbaka fisk till 40-45 °C
Fisk tillagas inte på tid – fisk tillagas med termometer – varje grad gör skillnad.
FISK OCH TEMPERATURER
40 °C – fiskköttet koagulerar och anses tillagat
40-45 °C – fiskköttet är saftigt och glansigt
45-50 °C – fiskköttet är saftigt och matt
50-55 °C – fiskköttet börjar bli torrt
56+ °C – fiskköttet blir torrt och svårt att tugga
Undantag: Gös, viss plattfisk och kotletter/fisk på ben tål högre temperaturer.
LÄTTRIMMA FISK
Lättrimma alltid fisk före tillagning så blir både smak och konsistens godare.
För lax och fjällröding:
1. Strö salt och socker 80/20 över hela filén
2. Ställ svalt och låt dra i 60-90 minuter
För all fisk:
1. Lös 1 dl salt i 10 dl vatten och kyl ner
2. Lägg i fisken och låt dra i 10 minuter
UGNSBAKA FISK
Ju tjockare bit fisk, desto lägre temperatur på ugnen, annars blir ytan på fisken torr och kärnan rå.
Fisk ugnsbakas utan skinn eller med skinnsidan upp. När fisken är klar är det enkelt att dra bort skinnet i ett svep.
Temperaturen i fisken stiger ytterligare 2-4 °C efter att den tagits ut ur ugnen om ugnen varit på 80-100 °C.
STEK FISK
Tunna filéer med skinn t.ex gös och fjällröding kan stekas färdigt i stekpanna – med skinnsidan ner.
Tjockare filéer som laxfilé eller torskrygg kan stekas först för karaktär men bakas klart i ugn för jämn tillagning.
På fotot: Först knapersteks laxen hastigt med skinnsidan ner i en lätt oljad stekpanna – sedan bakas laxen klart i ugn på 80 °C till 40 °C i innertemperatur.
GRILLA FISK
Grillgallret ska vara varmt när fisken läggs på grillen och fisken skinnsidan ser ut som på fotot – annars fastnar skinnet i gallret och köttet faller isär.
Använd gärna fiskraster eller placera fisken med skinnsidan mot grillgallret.
. Fisken behöver inte vändas, lägg hellre på lock under några sekunder.
Testa fiskens innertemperatur med sticktermometer.
ROLIGA TIPS!
Smarta och enkla tillagningstips för fisk som du kommer ta med dig.