Recept – Gravad lax med dillstuvad potatis
Gravad lax med dillstuvad potatis
1. Grava laxen
Utgå från följande vikter:
- 1 kg laxfilé med eller utan skinn
- 100 g salt
- 100 g socker
Gör så här:
- Skär ett par snitt i skinnet för jämn gravning.
- Blanda salt och socker och gnid in runt hela laxbiten, särskilt köttsidan.
- Lägg laxen i form eller på fat och täck med plastfolie – eller lägg laxbiten i en påse/vacc.
- Förvara laxen i kyl i 3 dygn. Vänd på laxfilén varje dag.
- När laxen är klar – skölj av, torka av och ät inom några dagar eller frys in.
2. Potatis och dillbéchamelsås
Du behöver:
- 1 kg kokt, fast potatis
- 50 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 liter mjölk
- 100 g färsk dill (med stjälk)
- Citron, salt, svartpeppar
Potatis
-
Koka potatisen, ånga av och kyl ner.
Dillbeschamel
- Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
- Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka upp.
- Sänk värmen och låt såsen småkoka i ca 20 minuter.
- Sila av såsen för en slät konsistens.
- Mixa ner hela dillen i såsen med stavmixer eller blender.
- Smaka av med salt, citron och svartpeppar.
- Vänd ner den kokta potatisen och värm försiktigt – utan att koka.
3. Lägg in gurka
Du behöver:
- 1 gurka
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Gör så här:
- Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin.
- Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
- Lägg gurkan i en burk eller skål och häll lagen över.
- Låt stå minst 30 minuter (gärna längre) innan servering.
- Lägg upp dillstuvad potatis och toppa med gravad lax i tunna skivor.
Garnera gärna med extra dill och citron.
Lycka till!
Fler tillagningstips:
1
/
av
3
❄️ Fryst
Fjällrödingfilé Odlad Sverige 🇸🇪
Ordinarie pris
1 575 kr
Ordinarie pris
1 650 kr
Pris
1 575 kr
Enhetspris
/
per
Dela


