Recept – Gravad lax med dillstuvad potatis

Gravad lax med dillstuvad potatis

1. Grava laxen

Utgå från följande vikter:

  • 1 kg laxfilé med eller utan skinn
  • 100 g salt
  • 100 g socker

Gör så här:

  1. Skär ett par snitt i skinnet för jämn gravning.
  2. Blanda salt och socker och gnid in runt hela laxbiten, särskilt köttsidan.
  3. Lägg laxen i form eller på fat och täck med plastfolie – eller lägg laxbiten i en påse/vacc.
  4. Förvara laxen i kyl i 3 dygn. Vänd på laxfilén varje dag.
  5. När laxen är klar – skölj av, torka av och ät inom några dagar eller frys in.

2. Potatis och dillbéchamelsås

Du behöver:

  • 1 kg kokt, fast potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • 100 g färsk dill (med stjälk)
  • Citron, salt, svartpeppar

Potatis

  1. Koka potatisen, ånga av och kyl ner.

Dillbeschamel

  1. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka upp.
  3. Sänk värmen och låt såsen småkoka i ca 20 minuter.
  4. Sila av såsen för en slät konsistens.
  5. Mixa ner hela dillen i såsen med stavmixer eller blender.
  6. Smaka av med salt, citron och svartpeppar.
  7. Vänd ner den kokta potatisen och värm försiktigt – utan att koka.

3. Lägg in gurka

Du behöver:

  • 1 gurka
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Lägg gurkan i en burk eller skål och häll lagen över.
  4. Låt stå minst 30 minuter (gärna längre) innan servering.
  5. Lägg upp dillstuvad potatis och toppa med gravad lax i tunna skivor.
    Garnera gärna med extra dill och citron.

 

Lycka till!


Fler tillagningstips: