Landodlad lax (RAS)

LANDODLAD LAX

Odlad på land i slutna system – utan utsläpp eller gifter


Vad är landodlad lax?

Landodlad lax odlas inte i kassar i havet, utan i slutna vattensystem uppe på land. Tekniken kallas RAS – Recirculating Aquaculture System – och innebär att vattnet renas kontinuerligt och att restprodukterna tas till vara, bland annat till biobränsle.

Till skillnad från havsodling sker allt i en kontrollerad miljö, utan kontakt med vilda fiskar eller omgivande vatten. Det gör att odlingen inte påverkar det naturliga ekosystemet.

Genom att odla lax på land kan man säkerställa att fisken växer i en kontrollerad miljö och bara äter rent foder – vilket, till skillnad från vildfångad svensk lax, gör den fri från parasiter och miljögifter som PCB, dioxiner, PFAS och tungmetaller.


Hälsa och odlingsmiljö

Laxen odlas i renat, cirkulerande vatten med kontrollerad temperatur, syresättning och ljus. Det gör att fisken håller sig frisk utan att man behöver använda antibiotika, parasitmedel eller annan behandling.

Eftersom miljön är helt sluten och stabil slipper man både sjukdomar och smittspridning – något som annars är vanligt i traditionell odling.


Skagen Salmon – en trygg lax att äta

Den lax vi säljer kommer från Skagen Salmon, en dansk landodling på Jylland som använder modern RAS-teknik. Odlingen är ASC-certifierad och den enda laxen som får grönt ljus i WWF:s fiskguide – med tydlig rekommendation: Ät gärna.

Laxen växer upp i stabila, kontrollerade förhållanden med bra foder och utrymme att röra sig. Konsistensen är fast, smaken ren och jämn. Den är något magrare än annan odlad lax – vilket gör den särskilt fin till sashimi, ceviche och andra råa rätter.


Vill du prova?

På produktsidan hittar du mer information om laxen från Skagen Salmon – och kan beställa hem portionsbitar, loins eller hel filé.
👉 Till HMIS LAXPAKET (RAS)