

FISK PÅ BENET – BEHÖVER OFTA NÅ CA 55 °C I INNERTEMPERATUR
Fisk på filé behöver däremot sällan ens upp i 45 °C.
Tillaga fisk perfekt – en enkel guide
LAGA FISK
Perfekt tillagad fisk – 3 enkla steg
Att tillaga fisk perfekt är inte svårt – men det är lätt att göra fel. Allt för många recept visar för höga temperaturer, vilket gör att fisken blir torr och tappar både smak och konsistens.
Därför har vi tagit fram en enkel guide i hur du tillagar fiskarna i sortimentet perfekt – oavsett om du steker, bakar i ugn, grillar, sotar, pocherar eller serverar fisken rå.
1. Lättrimma alltid fisk före tillagning
Att rimma (salta) fisken före tillagning, gör att fisken smakar godare och köttet blir fastare.
Två enkla sätt att rimma fisken före tillagning:
1. Lös upp 1 dl salt i 1 l vatten och kyl ner. Lägg sedan i fisken i 10-15 minuter och ta upp. Torka alltid av fisk med papper eller handduk före tillagning.
2. Blanda salt och socker 90/10 och strö lätt runt hela fisken. Ställ fisken i kylskåp och låt dra i 60-90 minuter. Torka av fisken med papper eller handduk före tillagning. Torrimning passar mycket bra för exempelvis fjällröding och lax.
På fotot: Laxfilé med skinn som torrimmas med salt och socker.
2. Sänk temperaturen i ugnen
De flesta ugnar står för högt. Sikta på 80–100 °C, aldrig 200 °C (med undantag fisk under såstäcke). Låg temperatur ger mer kontroll och ger ett saftigare, glansigare resultat.
3. Fisk tillagas inte på tid, fisk tillagas med termometer
Tillaga inte fisk på tid (det finns undantag). Använd en digital sticktermometer och ta ut fisken strax före den nått önskad sluttemperatur – oavsett om det tar fem eller femton minuter.
På fotot: Lax i ugn med sticktermometer.
Vi rekommenderar följande innertemperaturer
Tillagningssätt – så gör du steg för steg
Ugnsbaka fisk
Ha som regel att ugnsbaka fisk i låga temperaturer. Från glasbakad fisk då ugnen endast ska vara ca 40-50 °C varm (beroende på vad den klarar av) till 80-100 °C som alltid är alltid ett bra val oavsett fisk men som passar särskilt bra för tjockare filéer som torskrygg, hälleflundra och lax.
Tjockare filéer blir nämligen ojämnt tillagade med torr yta och rå kärna om ugnen är för varm. Tunnare filéer som har skinnet kvar, exempelvis fjällröding eller gös kan tillagas i högre temperaturer.
Tips! Lägg gärna fisken med skinnsidan upp i ugnsfast form med lite smör, olja eller buljong.
På fotot: Laxfilé i oljad ugnsform med citronskal och timjan..
Steka fisk och baka klart i ugn
Det här är en klassisk metod för tjockare filéer som torskrygg, lax och hälleflundra. På så sätt kan du ge fisken karaktär och smak och samtidigt ha full kontroll på kärnan.
Börja med att steka fisken i panna tills den får en fin yta. Flytta den sedan till ugnen och låt gå klart till rätt innertemperatur.
Om du däremot steker tunnare filéer som fjällröding eller gös kan du steka klart dem i stekpannan – och du behöver inte ens vända på dem. Då är det särskilt viktigt att lägga ett par snitt över skinnsidan så att fiskarna inte drar ihop sig i stekpannan.
På fotot: Laxfilé med skinn som knapersteks hastigt i olja.
Grilla fisk (hel eller på filé)
Gallret måste vara riktigt varmt och fisken ska läggas med skinnsidan nedåt. Rör inte fisken förrän skinnet är grillat och knaprigt – annars fastnar det, och halva fisken blir kvar på gallret, eller ännu värre, bland kolet.
Hel fisk eller fisk som är klämd i ett grillraster kan dock vändas utan problem. Men en filé som ligger direkt på gallret går inte att vända – då använder du istället lock för att öka värmen uppifrån och låta fisken gå klart utan att flyttas.
På fotot: Laxfilé med skinn som grillas direkt på gallret.
Sota fisk
Att sota fisk innebär att du steker den i het panna – utan fett – i bara några sekunder per sida – eller bränner med gasbrännare. Metoden passar särskilt bra för tonfisk och lax, där du vill behålla rå kärna och få en fin yta.
Ett tips är att sota fisken hastigt medan den fortfarande är mycket kall så att endast ytan blir tillagad.
På fotot: Tonfisk med rå kärna och sotad yta med gasbrännare.
Pochera fisk
Pochering är en skonsam metod där fisken tillagas i en vätska – t.ex. buljong, vin eller en färdig sås – på låg värme, utan att koka.
Det passar bra till all fisk på filé, och är ett utmärkt sätt att undvika torr fisk.
Rå fisk (ceviche, crudo, sashimi)
Vill du servera rå fisk rekommenderar vi lax men även andra laxfiskar som fjällröding eller regnbåge, hälleflundra, tonfisk, kammussla/pilgrimsmussla och räkor.
Skär fisken i tunna skivor eller kuber och servera som sashimi eller veciche – eller skär fisken i mindre bitar, banka den platt med plastfolie emellan och servera som fiskcarpaccio.
På fotot: Sotad tonfisk med grillad späd sparris, japansk majonnäs, fingerlime, ponzu och rostade sesamfrön.
Vanliga misstag att undvika
Du behöver inte vara kock för att laga bra fisk – men det finns några klassiska fällor att undvika:
För hög temperatur i ugnen – 80-100 °C är alltid ett utmärkt val
Steka för länge – ju kortare stektid desto bättre – och baka klart fisken i ugn (tunnare filéer som fjällröding eller gös kan stekas klart)
Ingen termometer – eftersom skillnaden mellan perfekt och okej tillagad fisk bara handlar om några få grader finns det absolut ingen som helst anledning att chansa
Tillaga direkt utan att rimma – fisken tappar struktur och blir lätt smaklös
Eftervärmen – innertemperaturen går upp ett par grader efter ugnen (sluttemperaturen)
Och viktigast av allt: Fisk tillagas inte på tid, fisk tillagas med termometer. Se undantag: "Perfekt tillagad fjällröding på 5 minuter".
Fiskrecept
Testa våra olika tillagningstips för fiskarna i sortimentet
Tre steg till perfekt tillagad fisk
Perfekt tillagad fjällröding på 5 minuter
Ugnsbakad torskrygg i lameller
Avslutningsvis
Det ska inte vara svårt att laga fisk – och när man vet hur, vill man inte gå tillbaka.
Sänk temperaturen, ha koll på innertemperaturen, och använd bra råvara – för ett godare matliv hemma!
HMIS FISKSORTIMENT
Handskurna filéer av nordisk restaurangfisk – i ett smidigt format för hemmaköket.
-
HMIS GÖSPAKET 🇩🇰
Ordinarie pris Pris från 1 043 krOrdinarie prisEnhetspris / per1 043 krPris Pris från 1 043 kr -
HMIS HÄLLEFLUNDRA 🇳🇴
Ordinarie pris Pris från 713 krOrdinarie prisEnhetspris / per713 krPris Pris från 713 kr -
HMIS KOLJAPAKET 🇳🇴
Ordinarie pris Pris från 593 krOrdinarie prisEnhetspris / per593 krPris Pris från 593 kr -
HMIS deals 🍋
HMIS LAXPAKET 🇫🇴
Ordinarie pris Pris från 675 krOrdinarie prisEnhetspris / per743 krPris Pris från 675 krHMIS deals 🍋 -
HMIS deals 🍋
HMIS LAXPAKET SUSHI 🇫🇴
Ordinarie pris Pris från 975 krOrdinarie prisEnhetspris / per1 043 krPris Pris från 975 krHMIS deals 🍋 -
HMIS deals 🍋
HMIS LAXSIDA 🇫🇴
Ordinarie pris 900 krOrdinarie prisEnhetspris / per990 krPris 900 krHMIS deals 🍋 -
HMIS PIGGVARSPAKET HEL 🇳🇴
Ordinarie pris Pris från 810 krOrdinarie prisEnhetspris / per810 krPris Pris från 810 kr -
HMIS PIGGVARSPAKET 🇳🇴
Ordinarie pris Pris från 821 krOrdinarie prisEnhetspris / per821 krPris Pris från 821 kr -
HMIS FJÄLLRÖDINGPAKET 🇸🇪
Ordinarie pris Pris från 863 krOrdinarie prisEnhetspris / per825 krPris Pris från 863 kr -
HMIS TONFISKPAKET 🇻🇳
Ordinarie pris Pris från 1 043 krOrdinarie prisEnhetspris / per1 043 krPris Pris från 1 043 kr -
HMIS TORSKRYGGPAKET 🇮🇸
Ordinarie pris Pris från 975 krOrdinarie prisEnhetspris / per975 krPris Pris från 975 kr -
TORSKLOINS 🇳🇴
Ordinarie pris Pris från 995 krOrdinarie prisEnhetspris / per995 krPris Pris från 995 kr
Let customers speak for us
from 210 reviewsSuperservice och fantastisk lax !
Bra variation och allt smakade mycket bra. Jag blev glatt överraskad över vad gott allt var.
Allt var smarrigt, smidig leverans.
Väldigt gott innehåll i midsommarblandningen!
Toppen som vanligt
Toppen!
Super fräscha produkter och finfin service- lyx!!!
Gällande service - helt fantastiskt. Så trevlig, tillmötesgående och hjälpsam.
Laxen, tom min man som aldrig gillat fisk ÄLSKAR laxen.
Ni hör ju, kan inte bli bättre!
Måste erkänna att vi inte hunnit äta den ännu, men det brukar ju vara toppen, så därför högsta betyg!!
VONGOLEMUSSLOR 1 KG 🇻🇳
Mycket god fisk och räkor.
Perfekt torsk i lagom stora bitar, både för separat tillagning och till Jonis suveräna bouillabaisse
Inte bara hummersoppan håller högsta klass
FISKPAKET OJÄMNA BITAR LAX & TORSK 3 KG
Lika bra som vanligt! Mkt nöjd.