Tillaga fisk – Perfekt

TILLAGA FISK – PERFEKT

Att tillaga fisk perfekt är inte svårt – men det är lätt att göra fel. Allt för många recept visar för höga temperaturer, vilket gör att fisken blir torr och tappar både smak och konsistens.

Därför har vi tagit fram en stor guide i hur du tillagar fiskarna i sortimentet perfekt – oavsett om du steker, bakar i ugn, grillar, sotar, pocherar eller serverar fisken rå.

Målet är enkelt: Ett godare matliv hemma – och det är inte svårt att lyckas!


3 regler när du tillagar fisk

1. Rimma fisken innan tillagning

Att rimma fisken (1 dl salt per 1 liter vatten, 10 minuter) gör att smaken blir godare och köttet blir fastare. Det kan låta avancerat – men är bland det enklaste och bästa du kan göra varje gång du ska laga fisk.

Fisk kan även torrimmas genom att strö salt och socker 90/10 runt hela filén och låta dra i 60-90 minuter. Passar mycket bra för exempelvis fjällröding och lax.

Lax från Färöarna som torrimmas på rostfri köksbänk På fotot: Laxfilé med skinn som torrimmas med salt och socker.

2. Sänk temperaturen i ugnen

De flesta ugnar står för högt. Sikta på 80–100 °C, aldrig 200 °C (med undantag fisk under såstäcke). Låg temperatur ger mer kontroll och ger ett saftigare, glansigare resultat. 

3. Fisk tillagas inte på tid, fisk tillagas med termometer

Tillaga inte fisk på tid (det finns undantag). Använd en digital sticktermometer och ta ut fisken strax före den nått önskad sluttemperatur – oavsett om det tar fem eller femton minuter.

På fotot: Lax i ugn med sticktermometer.



Vi rekommenderar följande innertemperaturer


Tillagningssätt – så gör du steg för steg

Ugnsbaka fisk

Ha som regel att ugnsbaka fisk i låga temperaturer. Från glasbakad fisk då ugnen endast ska vara ca 40-50 °C varm (beroende på vad den klarar av) till 80-100 °C som alltid är alltid ett bra val oavsett fisk men som passar särskilt bra för tjockare filéer som torskrygg, hälleflundra och lax.

Tjockare filéer blir nämligen ojämnt tillagade med torr yta och rå kärna om ugnen är för varm. Tunnare filéer som har skinnet kvar, exempelvis fjällröding eller gös kan tillagas i högre temperaturer. 
Tips! Lägg gärna fisken med skinnsidan upp i ugnsfast form med lite smör, olja eller buljong.

På fotot: Laxfilé i oljad ugnsform med citronskal och timjan..


Steka fisk och baka klart i ugn

Det här är en klassisk metod för tjockare filéer som torskrygg, lax och hälleflundra. På så sätt kan du ge fisken karaktär och smak och samtidigt ha full kontroll på kärnan.

Börja med att steka fisken i panna tills den får en fin yta. Flytta den sedan till ugnen och låt gå klart till rätt innertemperatur. 

Om du däremot steker tunnare filéer som fjällröding eller gös kan du steka klart dem i stekpannan – och du behöver inte ens vända på dem. Då är det särskilt viktigt att lägga ett par snitt över skinnsidan så att fiskarna inte drar ihop sig i stekpannan.

Skinnet på laxfilén steks knaprig i stekpannaPå fotot: Laxfilé med skinn som knapersteks hastigt i olja.


Grilla fisk (hel eller på filé)

Gallret måste vara riktigt varmt och fisken ska läggas med skinnsidan nedåt. Rör inte fisken förrän skinnet är grillat och knaprigt – annars fastnar det, och halva fisken blir kvar på gallret, eller ännu värre, bland kolet.

Hel fisk eller fisk som är klämd i ett grillraster kan dock vändas utan problem. Men en filé som ligger direkt på gallret går inte att vända – då använder du istället lock för att öka värmen uppifrån och låta fisken gå klart utan att flyttas.

På fotot: Laxfilé med skinn som grillas direkt på gallret.


Sota fisk

Att sota fisk innebär att du steker den i het panna – utan fett – i bara några sekunder per sida – eller bränner med gasbrännare. Metoden passar särskilt bra för tonfisk och lax, där du vill behålla rå kärna och få en fin yta.

Ett tips är att sota fisken hastigt medan den fortfarande är mycket kall så att endast ytan blir tillagad.

På fotot: Tonfisk med rå kärna och sotad yta med gasbrännare.


Pochera fisk

Pochering är en skonsam metod där fisken tillagas i en vätska – t.ex. buljong, vin eller en färdig sås – på låg värme, utan att koka.
Det passar bra till all fisk på filé, och är ett utmärkt sätt att undvika torr fisk.


Rå fisk (ceviche, crudo, sashimi)

Vill du servera rå fisk rekommenderar vi lax men även andra laxfiskar som fjällröding eller regnbåge, hälleflundra, tonfisk, kammussla/pilgrimsmussla och räkor.

Skär fisken i tunna skivor eller kuber och servera som sashimi eller veciche – eller skär fisken i mindre bitar, banka den platt med plastfolie emellan och servera som fiskcarpaccio.

På fotot: Sotad tonfisk med grillad späd sparris, japansk majonnäs, fingerlime, ponzu och rostade sesamfrön.


Vanliga misstag att undvika

Du behöver inte vara kock för att laga bra fisk – men det finns några klassiska fällor att undvika:

För hög temperatur i ugnen – 80-100 °C är alltid ett utmärkt val

Steka för länge – ju kortare stektid desto bättre – och baka klart fisken i ugn (tunnare filéer som fjällröding eller gös kan stekas klart)

Ingen termometer – eftersom skillnaden mellan perfekt och okej tillagad fisk bara handlar om några få grader finns det absolut ingen som helst anledning att chansa

Tillaga direkt utan att rimma – fisken tappar struktur och blir lätt smaklös

Eftervärmen – innertemperaturen går upp ett par grader efter ugnen (sluttemperaturen)

Och viktigast av allt: Fisk tillagas inte på tid, fisk tillagas med termometer. Se undantag: "Perfekt tillagad fjällröding på 5 minuter".


Fiskrecept

Testa våra olika tillagningstips för fiskarna i sortimentet

Tre steg till perfekt tillagad fisk

Perfekt tillagad fjällröding på 5 minuter

Smörstekt gös

Honungsbakad hälleflundra

Knaperstekt lax

Helstekt piggvar

Sotad tonfisk

Ugnsbakad torskrygg i lameller


Avslutningsvis

Det ska inte vara svårt att laga fisk – och när man vet hur, vill man inte gå tillbaka.
Sänk temperaturen, ha koll på innertemperaturen, och använd bra råvara – för ett godare matliv hemma!