RECEPT VITVINSSÅS

VITVINSSÅS – DEN GODASTE SÅSEN TILL FISK

Vitvinssåsen är en klassiker som aldrig går ur tiden. Den är frisk, fyllig, elegant och balanserad – och passar till all fisk.

Vitvinssåsen är dessutom enkel att smaksätta, utan att förstöra den rena, eleganta smaken.


📝 Recept: Vitvinssås 2 portioner

För 2 personer (ca 2 dl färdig sås)

  • 2 dl vitt vin (torrt och friskt – ej ekat) t.ex: Sauvignon blanc
  • 1 st finhackad stor bananschalottenlök eller fler mindre
  • 2 dl grädde
  • 1 dl fiskfond
  • 2-3 msk smör
  • Citron och salt

Gör så här:

  1. Koka vinet och schalottenlöken i kastrull – reducera till hälften och sila bort löken
  2. Koka även ner grädden till hälften, häll i det reducerade vinet, tillsätt fonden och koka upp
  3. Smaka av med salt och citron tills såsen är god (det kan behövas mer än man tror) – avsluta med att stavmixa i 2-3 matskedar smör

PS: Den silade löken kan slätmixas och återföras i såsen om du vill ha mer kropp och smak


🌿 Smaksätt vitvinssåsen

Vitvinssåsen är perfekt som den är med bara smöret på slutet –  men även enkel att smaksätta. 

Örter

Välj mellan att tillsätta örterna hackade eller mixade tillsammans med smöret på slutet – eller gör en örtolja som du spräcker såsen med i kastrullen eller på tallriken.

  • Dill – klassiskt till rökt eller inkokt fisk
  • Gräslök – fräscht till stekt torsk eller lax
  • Dragon – lyxigt till vit fisk

Fisk/skaldjur

  • Tillsätt skaldjurs-fond eller -olja
  • Toppa med regnbågsrom/Kalix Löjrom/caviar

Kom ihåg: Grunden ska alltid vara en god fond och vin som reduceras ordentligt – och glöm inte att reducera grädden. Annars blir vitvinssåsen inte godare än 7/10.

Lycka till!