Recept – helstekt piggvar

Helstekt piggvar med tillbehör

Piggvar har vitt, fast kött och mild smak – en av havets verkliga delikatesser när den lagas hel på benet.

Tidsåtgång: Förbered 20 min | Stek + ugn ca 25 min
Svårighetsgrad: Medel


🧂 Steg 1: Lättrimma

Strö salt runt hela fisken och gnugga in lätt med handen. Låt ligga 20 min.


🧻 Steg 2: Torka av

Skölj inte. Torka fisken ordentligt med hushållspapper eller kökshandduk så ytan blir helt torr.


🔥 Steg 3: Bryn skinnsidan

Hetta upp en stor panna till medelhög värme med lite neutral olja. Lägg piggvaren och stek ca 1-2 min tills ytan blir gyllenbrun.


🧈 Steg 4: Vänd & ös med smör

Vänd fisken. Lägg i 2–3 matskedar smör, 1 timjankvist och ett par vitlöksklyftor. Ös/skålla fisken med det smältande smöret i ca 2 min.


♨️ Steg 5: Ugnsbaka klart (150 °C)

Flytta fisken till en ugnsform. Häll över smöret, timjan och vitlök. Baka i 150 °C tills innertemperaturen vid benet når 55 °C (ca 10–12 min).


🍋 Servera

Toppa med:

  • Brynt smör från formen
  • Nyriven pepparrot
  • Grillad citron att pressa över

Servera med rostad potatis.

Lycka till!


Fler tillagningstips: