TILLAGA FJÄLLRÖDING
Fjällröding är en mycket populär matfisk med ljusrosa kött som påminner om lax. Fjällrödingen är en av de enklaste fiskarna att tillaga perfekt redan på första försöket. Se hur i receptet.
RECEPT FJÄLLRÖDING
Rimmad, ugnsbakad fjällröding med vit sparris, hollandaise, gurksallad och forellrom.
FJÄLLRÖDINGFILÉ
- Strö salt och socker ca 80/20 runt hela fjällrödingfilén och låt stå svalt i 90 minuter.
- Ugnsbaka fjällrödingen med skinnsidan uppåt i 150 °C i 5-6 minuter. Det ger en innertemperatur på 40-45 °C beroende på tjocklek på filén.
- Dra av skinnsidan med fingrarna i ett svep före servering.
VIT SPARRIS
- (Koklag) Skala sparrisen med potatisskalare och kapa bort ca 4-5 cm från botten. Lägg skalet och stumpen i en kastrull med 1 l vatten, 1 msk salt, 1 msk socker, 1 pressad citron. Koka ihop i 10 minuter och sila bort skalen.
- (Sjud) Tillsätt de skapade sparrisarna i koklagen och låd sjuda i ca 10 minuter tills sparrisarna nästan är klara och ta av kastrullen från värmen.
- Låt sparrisen vara kvar i kastrullen och gå klart långsamt medan du gör klart såsen och fisken.
HOLLANDAISE
- Smält 1 dl smör i kastrull på svag värme.
- Blanda 1 äggula och juice från en 1/4 citron i kastrull och vispa den skummig på svag värme (ca 50 °C).
- Strila i det skirade smöret samtidigt som du vispar ihop såsen. Smaka av med salt och cayenne.
KRISPIG GURKSALLAD
- Råhyvla sparris och gurka på längden med mandolin, förslagsvis ämnesgurka under säsong.
- Plocka dill och lägg allt i ett isbad. Det kalla vattnet ger grönsakerna krispighet och får sparrisen att locka sig.