Recept – knaperstekt laxfilé

Färdig maträtt med lättrimmad, knaperstekt och lättbakad färölax, serverad på tallrik med vitvinssås, regnbågsrom och dill.

KNAPERSTEKT LAXFILÉ MED KRISPIGT SKINN

Lax är en fet, mild och lättlagad favorit – extra god när skinnet blir riktigt knaprigt och köttet stannar saftigt och glansigt.

Tidsåtgång: Rimma 20 min + stekning/ugn ca 10-15 min
Svårighetsgrad: Lätt


Steg 1: Lättrimma laxfilén

En kort rimning ger smak och håller ihop köttet vid lägre temperaturer.

Så gör du:

  1. Rör ihop 1 l kallt vatten + 100 g salt (10 % lag).
  2. Lägg filén i lagen 20 min i kyl.
  3. Skölj hastigt, torka helt torr med hushållspapper.

Steg 2: Stek skinnsidan krispig

  1. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme.
  2. Tillsätt en skvätt neutral olja.
  3. Lägg i laxen med skinnet nedåt. Tryck lätt med stekspade så skinnet ligger plant.
  4. Stek ca 1 minut tills skinnet är gyllene och frasigt.

 Steg 3: Ugnsbaka klart i 100 °C

  1. Flytta laxen, skinnsidan upp, till en lätt inoljad form.
  2. Ugnsbaka i 80–100 °C tills innertemperaturen når 40–45 °C (sticktermometer gör det enkelt).

Servera

Passar till: Allt.

Lycka till!


Fler tillagningstips: