KNAPERSTEKT LAX

Lax kan tillagas på alla tänkbara men även ätas rå. Den har ett ljusrosa kött med relativt hög fetthalt – och är omtyckt av många.

Här lagar vi saftig laxfilé med krispig skinnsida. Allt du behöver är: laxfilé med skinn, salt, olja, stekpanna, ugn och stek/sticktermometer.

På tallriken: Knaperstekt laxfile, hyvlad vit sparris, ramslök, mangold och kall örtdressing – kan ätas som sallad eller serveras med kokt eller rostad potatis.

TILLAGNING

Förberedelse:

Rimma laxfilén i 10 % saltlag i 20 minuter. Skölj av och torka filén noggrant med hushållspapper.

Tillagning:

Stek skinnsidan knaprig i en lätt oljad stekpanna, ca 1 minut.

Placera därefter laxen med skinnsidan uppåt i en insmord ugnsform. Ugnsbaka i 80–100 °C tills innertemperaturen når 40–45 °C.