RECEPT SANDEFJORDSÅS

SANDEFJORDSÅS – VÄRLDENS ENKLASTE SÅS TILL FISK

Alla såser behöver inte vara avancerade. Ibland räcker det med tre ingredienser för att skapa goda fiskmiddagar: Grädde, crème fraîche och smör.

Den här norska klassikern heter Sandefjordsås och den funkar till all fisk, från röding till torsk. Den är len, rund, syrlig och superenkel att göra – och enkel att smaksätta!

Vill du även ha enkla tips på hur fisk kan tillagas perfekt?
Besök vår guide till perfekt tillagad fisk. 


📝 Grundrecept: Sandefjordsås 2-3 portioner

Variant A: Standard

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl smör (i kuber)

Gör så här:

  1. Koka upp grädden och crème fraîche i en kastrull.
  2. Låt sjuda (inte stormkoka) några minuter.
  3. Tillsätt smöret, lite i taget, och stavmixa till en slät sås.
  4. Smaka av med citron och salt. Klart!

Variant B: Crème double

Lite fylligare – med mer gräddsmak.

  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl smör (i kuber)

Gör så här:

  1. Koka ner grädden till hälften (1 dl).
  2. Tillsätt crème fraîche och låt sjuda.
  3. Montera i smöret, mixa slätt, smaka av med citron och salt.

Variant C: Crème triple

Djupast smak och mest kropp.

  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl smör (i kuber)

Gör så här:

  1. Koka ner grädden till en tredjedel (1 dl)
  2. Tillsätt crème fraîche och låt sjuda
  3. Tillsätt smöret i kuber, stavmixa till en slät och glansig sås
  4. Smaka av såsen med citron och salt

Vad är skillnaden mellan original, double och triple?

Alla tre varianter bygger på samma princip:
grädde + crème fraîche + smör = sås
Men genom att öka mängden grädde och reducera den, får såsen mer kropp med knäckigare, djupare smak. 


🌿 Smaksätt Sandefjordsåsen

Basen är neutral, vilket gör det enkelt att bygga på med olika smaker. Här är några sätt:

Örter

  • Dill – klassiskt till rökt eller inkokt fisk
  • Gräslök – fräscht till stekt torsk eller lax
  • Dragon – lyxigt till vit fisk och smörsås

Citron & hetta

  • Rivet citronskal
  • Några droppar äppelcidervinäger
  • Färsk riven pepparrot

Havet

  • Lite mussel- eller fiskfond
  • Regnbågsrom/Kalix Löjrom/Caviar
  • Några stänk reducerat vitt vin

Lycka till!